неділя, 29 січня 2017 р.

Бесіда «ГРИП» (6 клас)

Мета:
·        розширити й поглибити знання учнів про інфекційні хвороби (грип, ангіна)
·        сформувати уявлення про те, що здоров'я значною мірою залежить від них самих.
·        ознайомити учнів з профілактичними мірами.
Нині в 5 разів частіше, ніж на усі інфекційні хвороби, разом узяті, люди хворіють на грип та гострі респіраторні захворювання. Через кожні 2-3 роки виникають поширені епідемії грипу, що охоплюють цілі материки, а то й усю планету (їх ще називають пандеміями)
У нашій країні створено великий багатопрофільний науково-дослідний інститут по вивченню методів боротьби з цим захворюванням. Завдання перед ученими стоять нелегкі. Збудники грипу - віруси. Вони можуть не лише різко ослабити організм, а й спричинити смерть. Швидко пристосовуються до різноманітних вакцин, повністю змінюючи свої властивості. Скажімо, саме так видозмінювання вірус групи А, внаслідок чого в різних кінцях світу отримував інші назви: «Гонконг:68», «Австралія- 72» тощо.
Однак людина все ж не безсила перед цим «агресором з мікросвіту».
Передусім хворого на грип слід ізолювати від інших людей . Той, хто намагається переходити цю недугу, ризикує своїм здоров'ям , а нерідко й життям. Грип дає тяжкі ускладнення. До того ж він є джерелом інфекції для оточуючих. Лікарі встановили: коли одна людина заносить інфекцію грипу до 100-тисячного міста,то, якщо не вжити необхідних заходів, уже через два тижні тут хворітиме ЗО відсотків населення!

Під час епідемії грипу треба частіше провітрювати приміщення, довше гуляти на свіжому повітрі. З профілактичною метою у нас проводиться вакцинація населення.
Як же боротися з грипом? У перші години захворювання і за його перебігу добре закапували в ніс інтерферон або ж двічі на день змазувати носову порожнину оксоліном.
Після прихованого періоду, що триває, як правило, два дні, у хворого підвищується температура , болить голова, погіршується сон, апетит, поширюється слабкість, а в дітей можуть виникати й судоми, блювання . А ще - кашель, нежить.
Віруси грипу гинуть при високій температурі, тому в перші дні нездужання не поспішайте її збивати.
До приходу лікаря (а його необхідно викликати одразу, як тільки з'являється перші симптоми ) хворого вкладають у ліжко, часто поять чаєм, добре з малиною.
Якщо хворого морозить, треба дати йому гарячого солодкого чаю, покласти до ніг грілку. При високій температурі покладіть на чоло серветку, змочену в холодній воді. Від кашлю зарадять тепле пиття,банки й гірчичники.
Щоб не заразитися самому, доглядаючи за хворим на грип, обов'язково одягніть на рот й ніс маску, й можна купити в аптеці чи зробити самому з 4 шарів марлі. Не забувайте міняти маску 2-3 рази на добу. Використані - щоразу кип'ятіть і прасуйте гарячою праскою. Приміщення, у якому лежить хворий, провітрюйте.
Тим, у кого часто буває кашель, запалення трахеї чи бронхів, нерідко призначають інгаляції з різноманітними лікувальними препаратами. Принцип дії їх простий: слід вдихати пару, змішану з ліками(так ліки швидше всмоктуються в кров)
За домашніх умов таку інгаляцію можна робити з допомогою каструлі, в якими окріп змішано з ліками, і лійки, зробленої з цупкого паперу. Широким кінцем накривають посуд а через вузький - вдихають пару. Тривалість процедури -1-3 хвилини 1-2 раз в день. Вдихати пару над чайником або каструлею можна й без лійки, накинувши на голову й посуд щільну тканину. Але треба бути обережним, щоб не обпектись.
Хочу поговорити з вами й про таке поширене захворювання, як ангіна (запалення мигдаликів). її викликають різноманітні мікроби, головним чином, стрептококи. Тим, у кого вони постійно містяться в носоглотці ( а це буває за хронічних ангін, гайморитів, при наявності аденоїдів), достатньо промочити ноги, з'їсти морозиво або скупатись у річки ставку - і одразу ж мигдалини запалюються.
Ангіна триває переважно 7-8 днів, після чого біль у горлі стихає. Дехто вважає, що хвороба ця нескладна, і часто ходить, захворівши , навіть до школи. І, звичайно, ризикує. Ангіна небезпечна насамперед ускладненнями: може розвинутися хвороба нирок, ревматизм та ін.. До того ж хворий заражає людей, з якими спілкується.
Тому, занедужавши, дотримуйтесь постільного режиму, виконуючи усі призначення лікаря. Самолікування (найчастіше полощуть горло або п'ють ліки, що знижують температуру) аж ніяк не запобігає розвитку можливих ускладнень, а тому вельми небезпечне.

Слід сказати, що ті, хто загартовується, займається фізкультурою і спортом, дотримується режиму дня, хворіють грипом, ангіною набагато рідше або легше переносять захворювання. У них значно сильніший імунітет.


Підготувала
класний керівник 6-Б кл.
Малина В.Г. 

Немає коментарів:

Дописати коментар